Op zoek naar iets leuks voor in de tuin.

Tante Jannie is volgende week jarig. Wat voor cadeau zullen we haar nu weer eens geven? Waarom niet iets leuks voor in de tuin? Daar heeft ze het hele jaar plezier van en het is ook nog heel origineel om te geven. Tuinartikelen (nee, dan bedoelen we geen tuinmeubelen) zijn vaak ook redelijk groot en super leuk om te krijgen.

Net zoals je huis is het ook heel leuk om je tuin in te richten met mooie decoraties. Er zijn tuindecoraties die je in de grond kan prikken, die worden vaak tuinstekers of tuinprikkers genoemd. Deze heb je in allerlei soorten en maten, ook regenmeters en windmolens kunnen vaak gewoon in de grond geprikt worden.

Tuindecoraties die je aan een muur of schutting kan ophangen worden ook wel muurdecoratie, wanddecoratie of wandobject genoemd. Deze zijn in de mooiste vormen verkrijgbaar en om ervoor te zorgen dat ze weerbestendig zijn worden ze vaak van metaal gemaakt. De tuinhangers horen ook wel een beetje tot deze groep, daaraan zit namelijk een haak waarmee je ze aan een boom, een pergola of schutting kan ophangen.

Als laatste zijn er heel veel tuindecoraties te koop die je heel simpel op een leuke plek in de tuin, op het terras of bij de voordeur neerzet. Voorbeelden hiervan zijn metalen dieren of andere objecten, bloempotten en RVS heksenbollen, maar ook gietijzeren vogeldrinkbakken.

Er is voor ieder budget en voor elke smaak een geschikte tuindecoratie te vinden. Weet jij al wie je binnenkort blij gaat maken met een mooie tuindecoratie?

Kan mijn tuindecoratie tegen vorst?

Kan mijn tuinsteker in de winter buiten blijven? Deze vraag wordt regelmatig door één van onze klanten gesteld. Hieronder lees je het antwoord daarop!

De meeste tuinstekers en andere tuindecoraties zijn gemaakt van weerbestendig materiaal, zoals metaal, glas, steen of polystone. Met de juiste aandacht en liefde (onderhoud) gaan ze jaren mee. Maar wat houdt dat onderhoud nou precies in?

Zon, regen, wind en vorst zijn de vier belangrijkste factoren waardoor je tuindecoratie gaat roesten, verkleuren of stuk gaat. Het is dus belangrijk om ze hier zo goed mogelijk tegen te beschermen. Maar voor ieder materiaal gelden wel andere regels.

Metalen tuindecoraties
De meeste tuinstekers en muurdecoraties zijn gemaakt van metaal. Metaal is er in vele vormen en bewerkingen. Het kan tegen een stootje, maar gaat buiten zonder behandeling roesten. Veel tuinstekers worden daarom in roestkleur gemaakt, zodat een beetje roest niet direct opvalt en de tuinsteker mooi in zijn natuurlijke omgeving past.
Maar niet iedereen vindt dit mooi. Daarom worden er ook een heleboel tuindecoraties in prachtige kleuren gemaakt. Om ervoor te zorgen dat deze tuinversieringen hun mooie kleuren houden moeten deze met een lakverf behandeld worden. Vooral bij de goedkopere decoraties wordt dit niet door de fabrikant gedaan.
Wil je dat de door jou gekochte metalen tuindecoratie het uiterlijk houdt zoals jij hem gekocht hebt? Geen roest door de regen? Geen verkleuring door de zon? Koop dan een spuitbus blanke lak, het liefst glansvrij en spuit hem helemaal in voordat je hem naar buiten doet.
Tuimelaars, schommelende tuinstekers en andere bewegende tuindecoraties kunnen bij harde wind uit balans raken en vallen. Voorkom dit eenvoudig door hem bij harde wind even van zijn stok af te halen.
Vorst en sneeuw vormen geen bedreiging voor jou goed onderhouden tuindecoratie van metaal. Dit levert alleen maar hele mooie plaatjes op!
Heb je geen tijd of zin om dit jaarlijks te doen? Dan is het verstandig om je tuindecoratie in de herfst naar binnen te halen. De levensduur wordt op die manier ook verlengt en in het voorjaar is het even feest als alles weer naar buiten kan.

Tuinversieringen van glas
Zoals we allemaal weten is glas een heel mooi, maar ook zeer breekbaar materiaal. Glas wordt veel gebruikt voor het maken van tuinobjecten, tuinbeelden, regenmeters en onderdelen van tuinstekers.
Glas wat gebruikt wordt voor tuinversieringen is standaard bestand tegen de zon en de regen. En wanneer het goed vast zit ook tegen de wind. De massieve glazen bollen die als tegengewicht gebruikt worden bij balancerende tuinstekers, gaan niet direct stuk wanneer deze in de tuin vallen. Maar bij een harde ondergrond moet hier wel rekening mee gehouden worden.
Vorst is bij glas een heel ander verhaal. Alle tuindecoraties van glas waar water in kan blijven staan moeten sowieso afgedekt of naar binnen gehaald worden. Als je dit niet doet zal het uitzettende ijs het glas breken. Glazen van regenmeters worden soms kegelvormig gemaakt om dit probleem te voorkomen, maar het is geen garantie.
Het is dus verstandig om je tuindecoratie van glas ’s winters gewoon lekker onderdak te hebben.

Tuindecoratie van steen
Steen wordt natuurlijk heel veel gebruikt als materiaal voor allerlei doeleinden buiten. Steen is een echt natuurproduct en is dan ook heel goed weerbestendig. Maar in steen zijn wel veel verschillende soorten en kwaliteiten. Tuindecoraties van hardsteen hoeven alleen af en toe schoongemaakt te worden en kunnen het hele jaar buiten blijven. Wanneer je een tuindecoratie van poreuze steen het hele jaar buiten wilt laten staan, dan moet deze een coating krijgen. Daardoor wordt voorkomen dat deze water opneemt waardoor hij stuk kan vriezen.

Polystone tuinbeelden 
Polystone is een combinatie van (kunst)hars en gemalen steen. Hiervan worden de prachtigste tuinbeelden gemaakt, met hele mooie details. Dit komt omdat het vloeibaar is bij de verwerking en daardoor in alle vormen gegoten kan worden. Als het de juiste vorm heeft laat de fabrikant het uitharden en heb je een sterke tuindecoratie. Polystone voelt en weegt hetzelfde als hout of steen. Na het uitharden worden deze tuinbeelden geverfd om ze het juiste uiterlijk te geven. De kleuren kunnen door de zon in de loop der tijd wat verbleken.
Door de hars kan er geen vocht binnen dringen, waardoor het nat worden door de regen geen probleem vormt. Maar tuinbeelden van polystone waar water in kan blijven staan kunnen wel stuk vriezen. Hiervoor geldt dus weer dat ze ’s winters naar binnen moeten.

Wil je een tuindecoratie aanschaffen? Laat je vooraf dan goed informeren waar deze van gemaakt is, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Tuindecoratie voor de kerstdagen: zilveren heksenbollen als kerstballen

De dagen worden steeds korter, waardoor de behoefte aan een gezellige sfeer voor zowel binnen als buiten toeneemt. Binnenshuis wordt straks de kerstboom opgetuigd en met kaarsen wordt de woonkamer nu al sfeervol verlicht. Ook buitenshuis valt er een heleboel te decoreren om een stukje gezelligheid te brengen tijdens de donkere dagen. Als het donker is geeft kerstverlichting buiten uiteraard de meeste sfeer. Maar als het licht is kan de voortuin vaak wel wat extra sfeer gebruiken. Normale kerstballen zijn niet weerbestendig en verkleuren al snel wanneer ze buiten liggen. Een mooi alternatief zijn zilverkleurige heksenbollen, dit zijn weerbestendige ronde ballen van RVS. Heksenbollen zijn verkrijgbaar in diverse formaten en passen in iedere type tuin. Leg in een strakke, moderne tuin twee of meerdere bollen van hetzelfde formaat. En in een landelijke, romantische tuin geeft het gebruik van verschillende formaten een sfeervol speels effect. Ze kunnen zelfs in de vijver gelegd worden, bijkomend voordeel daarvan is dat de vijver ook nog minder snel dichtvriest. Er zijn ook heksenbollen die opgehangen kunnen worden, daarmee wordt de versiering van de kerstboom buiten helemaal compleet. Het grote voordeel van heksenbollen als tuindecoratie tijdens de kerstdagen is dat ze na de feestdagen gewoon mogen blijven!

Heksenbollen