Blog

Lente! Tijd om de bloempotten te vullen

Yes, lente! Iedereen verheugt zich erop en is toe aan mooi weer en het langere licht in de avond. Het begin van de lente is ook altijd de start van het tuinseizoen. Zodra het weer het maar een beetje toelaat zie je overal mensen in hun tuin aan de slag gaan. Laatste dingen snoeien, gras bemesten, bladeren opruimen en vooral potten vullen! Want de plantjes in de potten geven direct al zo’n gezellige sfeer op je terras, in je tuin of op je balkon. Wist je dat het type pot ook bepalend is voor de sfeer? Je hebt uiteraard keuze uit enorm veel verschillende potten. Het type materiaal, de vorm en de invulling en plaatsing zijn van belang.

Materiaal van de bloempot of plantenbak

Keramiek
Keramiek is in het algemeen duurzaam en stevig. Vaak zijn het wat zwaardere potten in verschillende kleuren, maten en vormen. Een grote keramische plantenbak is lastiger te verplaatsen en erg zwaar wanneer deze gevuld is. Tevens is hij niet bestand tegen de vorst.

Kunststof
Het voordeel van een kunststof bloembak is dat deze licht van gewicht is en dus makkelijk te verplaatsen. Tevens zijn deze goed te verkrijgen in veel diverse kleuren. Het mooie van kunststof is dat het in het algemeen tegen een stootje kan en krassen niet direct opvallen. Wel zit er groot verschil in kwaliteit van de kunststof bloembakken. Kunststof van mindere kwaliteit verkleurt vaak erg snel door de zon. Sommige bakken kunnen zelfs door zon en weersinvloeden broos worden waardoor ze wel snel kunnen breken. In het algemeen zijn kunststof bakken van hoogwaardige polyester wel erg geschikt.

Hout
Een houten plantenbak geeft een natuurlijke en landelijke uitstraling. Hout is er in verschillende kleuren en vormen, en heeft een warme look.  Wanneer er gekozen wordt voor een goede kwaliteit, zijn plantenbakken van hout vaak ook duurzaam. Minder kwaliteit hout zal door weersinvloeden sneller ‘vergaan’. 

Metaal
Plantenbakken van metaal zijn eigenlijk weer onder te verdelen in zink, staal en aluminium:
– Zink. Een bloembak van zink heeft in het algemeen geen onderhoud nodig. Op den duur zal door de weersomstandigheden het zink wat verweren waardoor het een stoere en natuurlijke uitstraling krijgt.  Bij koud weer is het soms goed te weten dat een zinken bloembak niet isoleert waar sommige wortels van planten niet zo goed tegen kunnen. Zinken bloem- en plantenbakken zijn er in verschillende maten en vormen.
– Staal. Een stalen bloembak is erg duurzaam en heeft eigenlijk ook geen onderhoud nodig. Staal zonder behandeling zal snel roesten, maar ook behandeld staal zal op den duur de warme roestbruine kleur krijgen. Het zijn plantenbakken die een natuurlijke uitstraling hebben en meestal ook in verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn. Let erop dat een stalen bloembak roestvorming kan afgeven aan zijn omgeving. Dus let erop waar je hem hangt of plaatst. Leg er eventueel iets onder.
– Aluminium. Bloembakken van aluminium zijn licht van gewicht en zijn vaak verkrijgbaar in verschillende vormen. De bakken zijn makkelijk te verplaatsen en overal neer te zetten. Aluminium is makkelijk bewerkbaar waardoor het in verschillende kleuren te verkrijgen is. Net als zink isoleert aluminium niet, daar dient rekening mee gehouden te worden. In veel gevallen wordt aluminium gebruikt voor de ‘grappige’, vrolijke bloempotjes welke ook zonder plantjes leuk als tuindecoratie staan.

Beton
Betonnen bloembakken zie je ook steeds vaker. Deze worden vooral als grotere plantenbakken in tuinen geplaatst, maar je hebt ze ook kleine formaten. Beton geeft vaak een industriële en stoere look. Het is duurzaam, maar ook zwaar en breekbaar.

Metalen Plantenschaal Hangend 40 cm

Formaat en Afwatering

Plantenbakken en bloempotten worden gemaakt in diverse vormen en maten. Vierkant, vaasmodel of hele originele modellen. Mooi Landelijk heeft veelal deze originele modellen en vormen in het assortiment.
Bij het kiezen van het model is het handig te bedenken waar je de bloempot wilt plaatsen. Sommige modellen (bijv. hoge vaasmodel) kunnen omwaaien. Houd hier rekening mee.
Daarnaast kan het bij het kiezen van het model handig zijn om te kijken naar het soort planten dat u in de bloempot wilt plaatsen.
Het formaat pot in verhouding tot de plant is namelijk wel van belang. Over het algemeen past elk plantje in een bloembak, maar er moet voldoende ruimte zijn om te groeien en/of bloeien en het moet voldoende water en voeding kunnen opnemen.
Bij een kleinere bloembak is er weinig buffer om water vast te houden, je zult dan de plantjes vaker water moeten geven. Afwatering is sowieso belangrijk voor de planten in bakken. Wanneer het water niet weg kan kunnen plantjes doodgaan doordat ze te nat staan. In sommige tuindecoratie bloembakken zit geen afwateringsgat. Je kan dan wat grind onderin leggen om te voorkomen dat de wortels vol in het water komen te staan.

Assortiment Mooi Landelijk

Mooi Landelijk heeft met name bloembakken van metaal in het assortiment, welke erg geschikt zijn als decoratie. Ook zonder planten zijn ze leuk te plaatsen: bij de deur, in de tuin op het terras of balkon.
De meeste zijn van aluminium, maar ook hebben wij bakken van zink en staal. Deze bakken zijn over het algemeen licht van gewicht en creatief te gebruiken. Wat dacht je van de vuurschalen in het assortiment, die zijn ook erg gaaf wanneer je ze als bloembak gebruikt.

Overige aankleding voor bloempotten en plantenbakken

Het type bloempot of plantenbak is natuurlijk essentieel, maar ook de locatie bepaalt de sfeer. Afhankelijk van het model en type plantenbak bepaal je hoe en waar je deze neerzet. Bij de voordeur, op het terras, op je terrastafel, of op balkon of in de tuin. Door de bloembakken op verschillende hoogtes te plaatsen door middel van plantentafeltjes creëer je afwisseling en krijg je een andere sfeer. Wij hebben nog diverse plantentafeltjes in ons assortiment waarmee je leuk kan spelen in combinatie met je bloembakken.
Ook kan je de bloembakken leuk aankleden met attributen waardoor het anders toont. Wat dacht je van een leuke tuinsteker, of de heksenbollen die wij in ons assortiment hebben?

Bijzettafel/ plantentafeltjes Lilli Grijs-0
Bijzettafel Barell Ø 35 cm

Geef een reactie